6 pravil za boljšo spletno prodajo med prazniki

6 pravil za boljšo spletno prodajo med prazniki

Andrej
Andrej Objavljeno 01. 08. 2017
6 pravil za boljšo spletno prodajo med prazniki

Za kakšne večje spremembe pred prazniki je že prepozno, še vedno pa lahko v spletni trgovini naredite kakšno »domačno nalogo« za izboljšanje konverzije, ki bi jo – saj sami veste – morali narediti že zdavnaj. Zdaj, pred prazniki imate zelo oprijemljiv razlog, da stvari premaknete z mrtve točke in izboljšate prodajo. Prazniki bodo sicer minili, izboljšave pa bodo ostale.

6 pravil za boljšo spletno prodajo med prazniki

Optimizirajte uporabniško izkušnjo

Pregleden in intuitiven postopek nakupa, po domače tudi uporabniška izkušnja, je mati spletnega uspeha. Če vaš iskalnik ne razume sinonimov in uporabniku vrne »nobenih zadetkov« samo zato, ker se je zatipkal, ste brez potrebe ob zaslužek. Ne gre pozabiti, da se uporabniška izkušnja ne konča pri uporabniškem vmesniku. Lično zavito blago, ki je prispelo pravočasno, je najboljše zagotovilo, da se bo kupec še vrnil.

Individualni nagovor

Prazniki so prav poseben čas, ko kupci nakupovanje dojemajo drugače. Zato ne bo  nič narobe, če bomo spremenili ustaljen način komuniciranja, poslali drugačno sporočilo in če je le možno, kupca osebno nagovorili. Na primer…s tiskano voščilnico!

Novoletne voščilnice nikoli ne romajo kar takoj v smeti. Kratko, iskreno voščilo v nenavadni (tiskani) obliki in morda priložena koda za popust v spletni trgovini je lahko prijetno presenečenje za vaše kupce, ki vam bo prineslo dodatne lojalnostne točke in graf konverzij obrnilo navzgor.

Remarketing (nagovor anonimnih kupcev)

Prazniki so idealen čas, da razširimo bazo uporabnikov. Po raziskavah (Google) kupci obiščejo do 12 različnih spletnih mest, preden se odločijo za končni nakup. Tudi obisk vaše spletne trgovine se bo povečal za vojsko anonimnežev. Morda res ne poznate njihovih imen, a z malo analitike lahko izveste kaj so gledali, kje so se zadrževali in kaj jih je zanimalo. Z vgrajenim orodjem za remarketing  (za kar obstaja vrsta spletnih servisov) jih lahko kasneje preko ciljanih oglasov spomnite na njim zanimive izdelke iz vaše spletne trgovine in jih s kakšnim darilnim kuponom spodbudite, da se vrnejo.

Ne varčujte s popusti

Vsebina denarnice je (žal) omejena dobrina, še posebej med prazniki. Večina kupcev s težavo vijuga med željami in zmožnostmi, zato vam bodo hvaležni za vsak popust. Pri tem ne gre pozabiti na obdobje po praznikih, ko si potrošniki ližejo finančne rane in praviloma trošijo manj.  S kakšno promocijo v stilu »Za vsak nakup v decembru vam podarimo darilni bon za januarske nakupe« boste omilili prodajno sušo in spodbudili kupce k ponovnim obiskom po novem letu.

Pospešite dostavo

Po raziskavah je čas dostave pred prazniki celo pomembnejši od cene. In vendar se večkrat zgodi, da blago, naročeno v tuji spletni trgovini prispe hitreje na cilj kot tisto iz domače. Čas dostave bi moral biti najmočnejše orožje domačih trgovcev v boju s tujo konkurenco. Za dostave iz domačih spletnih trgovin, ki trajajo več kot tri delovne dni, ni pametnega opravičila. Res je, krajši dostavni roki lahko pomenijo višji strošek za trgovca, a na daljši rok je cena zaradi selitve kupcev k bolj prilagodljivi konkurenci bistveno višja.

Poenostavite vračila

Vračanje nezaželenih daril je že tako hektično početje, v času praznikov pa sploh. Večkrat se kupci niti nimajo časa ubadati z vračili (saj veste – zabave, žurke, zdravljenje mačka) zato bodo veseli, če jim boste zakonsko določen rok za vračilo (praviloma 14 dni) podaljšali čez praznike. Tradicionalni trgovci (z razvejano trgovsko mrežo) so tu v veliki prednosti. Seveda če spletnim kupcem omogočijo, da blago vrnejo v najbližji prodajalni.