Kaj lahko pri prenovi spletne strani naredite sami?

Kaj lahko pri prenovi spletne strani naredite sami?

Andrej
Andrej Objavljeno 31. 01. 2019
Kaj lahko pri prenovi spletne strani naredite sami?

Torej, vaša obstoječa spletna stran ne daje rezultatov, potrebna bo prenova. Ampak kako jo opravičiti? 

Ali še bolje - kako zagotoviti, da s prenovo ne bomo udarili mimo in pokurili kup denarja za dejansko slabši rezultat kot se je to pred nekaj leti zgodilo spletni strani Obamacare, kjer se je seštevek vseh napak meril v milijardah dolarjev?

Tudi če ima vaš budžet kakšno ničlo manj kot Obamacare, nima smisla, da denar trošite za nekaj, kar bo prej problem kot rešitev. Cena izdelave spletne strani bo približno enaka, če zadanete cilj ali ne.

Naredite si uslugo. Vse, kar morate storiti je, da se držite v praksi preizkušenega recepta v petih korakih:

  1. Določite cilje in izhodišča
  2. Poenotite stališča in se osredotočite na prioritete
  3. Razumite svoje uporabnike
  4. Oblikujte strategijo
  5. Začnite vitko

V nadaljevanju bomo šli od koraka do koraka in si ogledali, kaj so nujni pogoji, da bo izdelava spletne strani čista desetka.

1. Določite cilje in izhodišča

Dobrodošli v tistem delu zgodbe, za katerega večina misli, da se ga lahko preskoči. Saj itak vsi vemo, kaj so cilji, mar ne?

Marsikaj okrog ciljev lahko postorite sami. Če se boste odločili za angažiranje zunanjega svetovalca/spletnega stratega že v tej fazi, boste morda pospešili proces, a noben svetovalec ne more ciljev določiti namesto vas.

Nikakor pa ne te faze preskočit.

Osredotočite se na bistvo

Spletna stran lahko nosi več klobukov, vseeno pa mora imeti osnovno poslanstvo, na primer:

  1. Povečanje ugleda blagovne znamke
  2. Pridobivanje kontaktnih podatkov (t.i. Lead Generation),
  3. Sodelovanje med partnerji (B2B, extranet)
  4. Spletna trgovina (e-commerce)
  5. Spletna storitev (produkt)

Funkcije spletne strani morajo slediti poslovnim ciljem podjetja, z jasno določenimi pričakovanji in merili uspešnosti. Le tako boste lahko spremenili miselnost, da je spletna stran zgolj nekakšna digitalna brošura in ne investicija.

Analiza obstoječe spletne strani

Kaj so pravzaprav razlogi za prenovo spletne strani? Že mogoče, da ima obstoječa spletna stran, hm, recimo temu... nenavaden retro look:) in da je tehnološko zastarela. A za začetek je treba ugotoviti, kako (ne)uspešno obstoječa spletna stran opravlja omenjeno poslanstvo. Kaj že deluje dobro in kaj ne?

Nikar ne zupajte svojim instinktom in mnenju direktorjeve žene. Vzroke poiščite v realnih podatkih obstoječih uporabnikov. Analiza uporabniške izkušnje vam bo povedala, kje so težave in zakaj. 

Pri ciljih bodite konkretni

V naslednjem koraku bo potrebno pogledati pod pokrov. Kaj točno si predstavljate pod, na primer, “pridobivanje novih kupcev” in kako lahko v tej smeri izkoristite spletno stran? Je to poenostavitev naročanja, učinkovitejša podpora določenemu segmentu kupcev, promocija vaših kompetenc in znanja, hitrejše obveščanje o novostih?

Uporabniško izkušnjo lahko izboljšamo na tisoč in en način, zato je selekcija ciljev in ohranjanje fokusa ena najtežjih nalog. Če je aktualnih nalog preveč, se bo projekt vlekel v nedogled. Tega pa nočete.

Osredotočite se na največ tri področja (manj je več), kjer boste šli do konca, kjer želite najprej povečati prodajo.

In tu se rado zatakne.

Pravijo, da če trije Slovenci debatirajo o politiki, je v zraku vsaj sedem različnih mnenj. Pri debatah o bodoči spletni strani ni nič drugače.

2. Poenotite stališča 

Razlike v pogledih niso nič nenavadnega. Je pa pomembno, da pričakovanja, kaj naj bi bil rezultat prenove, kar najbolj poenotite, še preden se lotite izdelave spletne strani.

Cilj je, da vsaj na enem (največ treh) področju  dokažete, da pristop deluje, da “ribice prijemajo” in da prodaja raste.  Potem bo upravo laže prepričati, da odpre mošnjiček tudi za druga področja. Ampak to je že druga zgodba. 

V projektno skupino povabite predstavnike vseh oddelkov, ki jih projekt neposredno zadeva. Nato se dogovorite za pravila igre.

Z malo sreče jih boste pripravili, da se podpišejo pod naslednje:

  1. V izhodiščnem projektu se bomo osredotočili največ na tri cilje.
  2. Cilji morajo biti merljivi.
  3. V poštev pridejo samo ideje in predlogi, ki podpirajo dogovorjene cilje.

Ves nadaljnji proces odločanja in razvoja bo lažji, če se boste omejili na bistvo.

Pri izdelavi spletne strani poenotite stalisca-01

Preden pa potegnemo črto pod cilje, je treba v enačbo vključiti še uporabnike. Njim je prenova v končni fazi namenjena.

O uporabnikih več v nadaljevanju, na tem mestu pa samo toliko: brez razumevanja njihovih potreb in želja delate račun brez krčmarja.

 

Cilji uporabnikov se križajo s cilji podjetja

  

Raziskava uporabnikov nam bo dala zagotovilo, da bodo le-ti funkcije, ki jih bomo vgradili v spletno stran, dojemali kot dodano vrednost.

Kakšen smisel ima uvedba chatbota, če ga nihče pogreša? Kaj koristi nov intranetni portal, če ga zaposleni nočejo uporabljat? In zakaj na spletni strani ni odpiralnih časov, če se polovica poizvedovanj nanaša prav nanje?

Dodano vrednost iščite v območju, kjer se cilji uporabnikov in kompetence podjetja prekrivajo. Tu je treba iskati tudi magnete, ki bodo pritegnili uporabnike in vas ločili od konkurence.

3. Spoznajte svoje uporabnike

Vsako podjetje pozna svoje kupce. Do neke mere. A če se se spustimo malce globlje v psiho uporabnikov, med njihove želje, motive in pomisleke, bomo hitro ugotovili, da nihče v podjetju ne more z gotovostjo napovedati, kako se bodo odzvali v določeni situaciji.

Osnovno poznavanje kupcev s strani prodajnega osebja je seveda dobrodošla osnova za oblikovanje izhodiščnih predpostavk, ki pa jih je treba preveriti v praksi. 

Oblikujte persone

Persona je fiktivna oseba, ki ponazarja tipičnega kupca. Pomembno je, da jo čimbolj poosebimo, kot da gre za dejansko osebo. Ne ustavimo se zgolj pri demografskih podatkih (starost, spol, dohodek…) ampak se skušamo vživeti v njegov vsakdan - v želje in motive, strahove in pomisleke.

Določitev person v spletni strategiji

 

 Do teh informacij lahko pridemo na različne načine. Na voljo so nam kvantitativne in kvalitativne metode, veliko vam bodo znali povedati tudi kolegi, ki imajo neposreden stik s kupci.

Še bolje bo, če svoje hipoteze preverite pri resničnih uporabnikih. Dogovorite se za 3-5 intervjujev s kupci, ki najbolj ustrezajo profilu vaše persone. V raziskavo vključite tako tiste, ki so redni obiskovalci obstoječe spletne strani kot tiste, ki bolj zaupajo konkurenci.

Persone so del širših marketinških izhodišč in nikakor niso zanimive zgolj pri izdelavi spletne strani.

Razumevanje uporabnikovih ciljev in nalog

Osrednje vprašanje je, kako uporabnik dojema našo spletno predstavitev. Zakaj bi stran sploh obiskal, kakšne probleme naj bi mu pomagala rešiti?

Če hočemo uporabniku pomagati, moramo poznati ozadje, širšo sliko njegovih potreb.

Kupčev uspeh je pomemben za rast podjetja

 Vir: Hubspot

Recimo, da uporabnik kupuje stanovanje. V ta namen obišče spletno stran banke in si izdela informativni izračun za kredit. Uporabnik pravzaprav ne želi kredita, želi hišo. Informativni izračun in bančno svetovanje sta zgolj koraka na poti do njegovega cilja. Ta del naloge želi čim prej “oddelati” in se premakniti bližje svojemu cilju.

Spletna stran mora uporabniku olajšati nalogo in mu pomagati na poti do cilja.

Ampak kaj pomeni “pomagati”? Kako doseči, da bo uporabnik našo spletno stran dojel kot drugačno, ker mu nudi več - boljše informacije, boljšo izkušnjo in/ali boljšo storitev in se bo zato vedno vračal?

Z drugimi besedami, kako ustvariti magnet, ki bo nase vlekel ciljne kupce?

Možnosti sta dve:

 a) Vrhunska uporabniška izkušnja

Na spletu je nič koliko primerov, ko se je nekdo lotil že obstoječe spletne storitve in uporabniško izkušnjo izpilil do te mere, da je povozil konkurenco. Tako je Google izločil Yahoo ali pa Facebook MySpace. A ta logika ne velja samo za spletne gigante. Vsakdo lahko na svoji spletni strani ponudi nekaj več. 

  b) Unikatna spletna storitev, ki je neposredni konkurenti ne ponujajo

Načrtovalnik potovanj na spletni strani turistične destinacije, opomnik, ki bolnika spomni, da mora vzeti zdravilo, online izračun stroškov bodoče investicije, konfigurator izdelkov...vse to so lahko razlogi, da bo uporabnik raje obiskal vašo spletno stran kot sosedovo.

Če bo s storitvijo zadovoljen, bo o svoji izkušnji povedal znancem in kolegom, osebno ali preko socialnih omrežij. Vsi pa vemo, da so priporočila zadovoljnih kupcev (od ust do ust) najbolj učinkovita oblika promocije.

Še lepše bo, če a+b združite: unikatna spletna storitev z vrhunsko uporabniško izkušnjo. 

Raziskovanje motivov uporabnikov je odlična priložnost za iskanje inovativnih pristopov - magnetov, ki bodo uporabnika motivirali za obisk in vas ločili od konkurentov.

4. Koncept

Če ste do te točke naredili domačo nalogo, potem držite v rokah dokument, ki nosi naslov Izhodišča za prenovo ali kaj podobnega (Faza 1). Poleg tega se lahko pogledate v ogledalo in brez zardevanja izjavite, da razumete svoje kupce (faza 2).

Sedaj je pa res že čas, da se obrnete na kakšnega izkušenega ponudnika spletnih rešitev.

Veste KAJ hočete in kaj pričakujejo kupci, ponudnik pa vam bo povedal, KAKO zasnovati spletno stran, da boste dosegli zastavljene cilje.

Opredelitev projekta

Preden se poglobimo v KAKO, mora tudi bodoči razvijalec spletne rešitve razumeti vaše cilje in širši poslovni kontekst. Na tej osnovi  boste skupaj s ponudnikom sestavili spisek uporabniških zahtev in razčlenili glavne sklope projekta:

  1. obseg in vsebino,
  2. uporabniško izkušnjo
  3. interakcijo z uporabniki ter ostalimi sistemi,
  4. Medsebojne obveznosti.

Vsaka od teh točk nosi v sebi vrsto vsebinskih in tehničnih vprašanj, ki jih boste razreševali v okviru projektnih delavnic   in sproti sprejemali ustrezne odločitve.

Zlasti pri zahtevnejših rešitvah se sklepi teh z delavnic zapišejo v dokument funkcionalna specifikacija, ki med drugim

  1. zagotavlja, da imajo vsi deležniki isto predstavo o končnem rezultatu projekta
  2. služi kot navodilo za izvedbo razvojni ekipi
  3. je osnova za testiranje in kontrolo kakovosti
  4. je podlaga za določitev cene
  5. je referenca za kasnejše spremembe na projektu (kaj je bilo dogovorjeno in kaj ne)

Ker pri zahtevnejših aplikacijah do te točke ni mogoče podati zavezujoče cene izvedbe (govorimo lahko samo o grobih ocenah), je smiselno, da izdelavo funkcionalne specifikacije naročite kot ločen projekt in ga kasneje uporabite kot podlago za določitev cene izvedbe.

Od naročnika potrjena funkcionalna specifikacija je osnova za nadaljnje korake pri načrtovanju -  za določitev obsega, izbor CMS sistema, načrtovanje integracij itd.

5. Vitka spletna stran

Kaj je vitka spletna stran?

Nova spletna stran bo predstavila vse vaše izdelke in storitve, enako kot obstoječa. A če ste zvesto sledili svojim ciljem, potem boste pod lupo vzeli največ tri in jih optimizirali do potankosti, da boste prišli čim hitreje (vsaj v enem segmentu) do rezultatov. Čeprav bo stran popolnoma funkcionalna, in vsekakor boljša od obstoječe, ne bo dokončna. Zakaj?

Zakaj vitka izhodiščna stran?

Kot sem že omenil, strategija temelji na domnevah o vedenjskih navadah uporabnikov. Šele analiza dejanske uporabe spletne strani nam bo dala realno sliko.

Če izhajamo iz domnev, je logično, da bomo kje tudi zgrešili in da bodo potrebne korekcije. Manj bo (nepotrebnih) funkcij, manj bo možnosti napak, cenejše bo nadaljevanje zgodbe.

Cilj je, da omejimo obseg funkcionalnosti na tiste ključne, ostale, “nice to have” ideje, pa prihranimo za fazo optimizacije, če se v analitiki izkaže, da si uporabniki določene nadgradnje res želijo.

A v večini podjetij še vedno prisegajo na staro šolo. V izhodiščni projekt vključijo vse mogoče, po možnosti še kaj na zalogo. Kar seveda vpliva na ceno in rok izvedbe.  Pri tem pa ni jasnih zagotovil, da si obiskovalci vse te “kul fičerje” sploh želijo.

Katera podjetja lahko najbolj izkoristijo princip vitke izdelave spletnih strani?

Tista, ki delujejo v agilnih, visoko konkurenčnih panogah, kjer je splet ključni kanal za interakcijo s kupci (npr. spletne storitve, spletne trgovine, visoko tehnološka in razvojno naravnana podjetja).

 

Princip stalne optimizacije spletne strani

Vir: Hubspot

Bolje je začeti vitko in investirati v funkcije, ki jih bodo uporabniki res uporabljali.

Stalna optimizacija

Čeprav veliko večino podjetij po prenovi spletno stran postavijo na stranski tir, pa po drugi strani narašča število tistih, ki razumejo, da za dosego ciljev zgolj tehnično vzdrževanje ni dovolj.

Splet je turbulentno okolje, kjer so spremembe edina stalnica. Stalna optimizacija pomeni predvsem prilagajanje navadam uporabnikov, zakonodaji in spremembam v tehničnem okolju.  

Priprave so resno delo

Ko športnik stopi na zmagovalni oder, redko pomislimo, da  se za veseljem navijačev skrivajo meseci napornih priprav.

Priprave so resno delo. Veliko lahko v podjetju postorite sami, še preden se lotite projekta. Še laže bo s podopro Creatimovih svetovalcev.

Oglasite se - poskrbeli bomo, da bodo uporabniki postali vaši zvesti navijači.