Nazaj na seznam

Linkedin - kako deluje algoritem?

LinkedIn je s prek 610+ mio uporabnikov največje in najbolj znano poslovno družbeno omrežje, primarno namenjeno povezovanju in mreženju. V Sloveniji je po oceni 306.000 uporabnikov, 6.300 organizacij  in 80.000 aktivnih uporabnikov.  Torej, vsaj v B2B svetu – ali ste na LinkedInu ali ne obstajate.

Kako deluje Linkedin-ov algoritem in zakaj bi nas moralo to zanimati?

Poenostavljeno napisano, Linkedin-ov algoritem odloča, kdo bo videl vašo vsebino in kako pogosto. Vkolikor je cilj naših objav čim višji doseg / engagement uporabnikov, bi nas tema morala zanimati. Right?  
Če dodam še, da organski doseg objav pada, in da je trenutno pri cca 15% (kar pomeni da bo vašo objavo v povprečju videlo samo 15% vaše mreže) in da Linkedin po osnovni nastavitvi vse objave razvršča po relevantnosti, je tema še toliko bolj pomembna - relevantnost tako prekaša časovno komponento objave.

Vašo posamezno objavo (post) bo v povprečju videlo samo 15% vaše mreže.

V praksi to pomeni, da algoritem filtrira, rangira in prikaže vse poste, videe, članke in druge objave na home-feedih vseh uporabnikov Linkedina, in to z dvema ciljema: prioritizacijo relevantne vsebine in pospeševanjem engagementa (odzivnosti).

Ko torej objavite določeno vsebino, bo algoritem zanjo poiskal ciljno publiko, za katero je najbolj verjetno, da jo tematika zanima in da se bo na vsebino tudi odzvala. 

Ne trdim, da bi morali skrb za vsebinsko kvaliteto posamezne objave žrtvovati zaradi algoritma. Trdim pa, da je lažje tekmovati, če poznamo pravila igre. Vzemimo za primerjavo kolesarjenje: verjetno si ne želite tekmovati s praznimi zračnicami? Namen tega članka je ravno to  - priprava kolesa na način, ki vam bo omogočil vrhunske rezultate.

Pomembno: razen Linkedinovih uradnih objav, ki so navedene v nadaljevanju članka, so vsa ostala priporočila hipoteze na osnovi lastnih izkušenj ter preučevanja analiz drugih avtorjev. Algoritma nikoli ne bomo poznali do potankosti.

11 Top FAQ - kako povečati doseg Linkedin objave?

1) Ali so komentar, like in share enakovredni?

Ne. Algoritem naj bi najbolj preferiral komentarje - logično, komentarji vzpodbujajo interakcijo med uporabniki. "Like" oz. všeček naj bi bil na drugem mestu, "share" pa na zadnjem. Točna razmerja so neznanka in jih nima smisla ugibati. Določeni avtorji so izvedli raziskavo na zgolj lastnem primeru / "home-feedu" in na osnovi tega sklepajo o konkretnih razmerjih, ki naj bi veljala na splošno (npr. da je komentar "vreden" 2 všečka ipd.), kar pa je metodološko gledano napačno sklepanje. V vsakem primeru pa vemo, da je komentar kralj.

2) Ali naj "tagiram" druge uporabnike (@mention)?

Da, vendar pazite, da se bo "tagiran" uporabnik odzval (da je sploh aktiven na omrežju!). Njihovo neodzivanje je lahko kaznovano. Tagirajte makismalno 5 uporabnikov.

3) Ali vsa moja mreža (povezave) vidi mojo objavo?

Ne, v povprečju boste z eno objavo dosegli 15% svoje mreže.

4) Koliko # / post je optimalno?

Maksimalno 3 (vir). # izbirajte glede na vaš cilj: # z veliko sledilci za večanje dosega, svoje # za branding - npr. 2 za doseg in 1 za branding. Analizirajte - katere # ste uporabili pri svojih najbolj uspešnih vsebinah?

5) Kdaj naj objavljam? Zakaj je prva ura po objavi pomembna?

Prva ura po objavi po objavi je kritična. Objavljajte takrat, ko bo največ uporabnikov, ki se bodo (potencialno) odzvali na vašo vsebino, aktivnih. Testirajte zase (nekateri avtorji so sicer zelo natančni, npr. da naj bi bil najboljši čas za objavo 7:45, 10:45, 12:45 in 17:45 v torek ali sredo). Vzpodbudite "debato" (veliko avtorjev zato vsak post konča z vprašanjem) in se (še posebno v prvi uri po objavi) obvezno odzovite na vse komentarje.

6) Al imata "SSI" / "all star" profil vpliv na doseg?

Da - Linkedin na ta način nagrajuje najbolj aktivne uporabnike. Poskušajte izboljšati svoj "rezultat" pri obeh.

7) Dobil sem komentar na mojo objavo. Kaj naj storim?

Komentirajte nazaj. To vam lahko poveča doseg objave tudi za 250%

8) Kolikokrat naj objavljam?

Makismalno 1x dnevno, če že morate bolj pogosto pa z  minimalnimi 4 urnimi razmiki med objavami (če objavite več postov znotraj 4 h se bodo kanibalizirali oziroma bo drugi potreboval 3x odzivnosti za isti doseg, tretji pa bo spregledan). Algoritem bolj kot kvantiteto objav ceni periodičnost (pomembni so neenaki intervali) vašega objavljanja.

9) Ali povezave (linki) na zunanje vsebine res škodujejo?

Da, logično: Linkedin želi uporabnika čimdalj obdržati znotraj omrežja. Obstajajo pa triki.

10) Ali naj sploh objavljam "Article"?

Da: "Article" sicer nima bistvenega vpliva na engagement, vendar je trajen in ima pozitiven vpliv na vašo kredibillnost ter SEO. "Posts are for building engagement, articles are for building credibility”.

11) Kakšen tip objav je zmagovit?

Objava, ki je relevantna (ali RES poznate svoje ciljno skupino; pišite o nišnih temah vs. splošnih), avtentična, ki bo vzpodbudila odziv, ki upošteva algoritem in je "work-related". Konkretne primere pokažemo na delavnicah. Pomembne so tudi uporabniki, ki se redno odzovejo na vašo vsebino in jo "ponesejo" izven vašega omrežja.

Večina priporočil glede algoritma so ugibanja / hipoteze, tudi algoritem se  stalno spreminja.
Previdno z nasveti "gurujev" v smislu "share = natančno 25% like".

Linkedin algoritem natančno - kaj deluje? Kaj smo se že naučili (osebni profil)?

 • Vpliv odziva uporabnikov (like, koemntar, share, komentar na komentar) na doseg vsebin

Čez palec lahko rečemo, da največ »točk« prispeva komentar, sledi like (oziroma sta skoraj enakovredna), najmanj prispeva share. Določene raziskave navajajo zelo natančne podatke (npr. da komentar prispeva 100% več ogledov kot like), vendar z metodološkega vidika niso zanesljive - gre zgolj za ugibanja na osnovi testiranja "home-feed"-a enega uporabnika.

 • Prva ura po objavi posta

Prva ura po objavi je ključna. Poskusite dobiti čimveč odziva (za primer - npr. če pričakujete nad 10.000 ogledov posta, boste morali v prvi uri pridobiti cca vsaj 20 - 30 različnih oblik odziva in nad 100 za 100.000 ogledov.). Poleg količine odziva je pomembno tudi razmerje ogledi / odziv.

 • Uporaba »hashtagov« #

Uporabite do 3 hastagov / post. Določene raziskave navajajo 3 kot optimalno število.

 • Odziv na komentarje (like, komentar na komentar)

Je obvezen – poskusite všečkati in odgovoriti na čimveč komentarjev in algoritem vas bo nadgradil. Dodatno povečajte odzivnost s postavljanjem dodatnih vprašanj.

 • Nove povezave (kontakti)

Algoritem bo kratek čas favoriziral objave vašim novim povezavam (cca 7  - 14 dni). Izkoristite to. Podobno velja za Linkedin Pages.

 • Funkcija »share«

Na kratko – ima minimalen vpliv na odzivanje uporabnikov. Bolje kot uporaba te funkcije je kopiraje celotnega originalnega posta + "tag" avtorja ali komentiranje. Druga teorija predvideva, da algoritem ne penalizira "share" funkcije, ampak da se uporabniki pač slabše odzivamo na tovrstne objave (ker so iz "druge" roke??) Kakorkoli, ne delujejo.

 • Periodike objavljanja

Algoritem preferira redno / periodično objavljanje vsebin (tudi vikendi), vendar ne ob istem dnevu / uri (neenaki intervali).

 • Uporaba videa / drugih oblik objavljanja

Je priporočljiva, vendar ne prinaša (več) velike prednosti pred drugimi formati objav (trenutno naj bi imela prednost oblika "Documents", po drugi strani pa Linkedin zatrjuje, da ne favorizira nobene oblike). Algoritem preferira "native" video pred delitvami z ostalih virov (npr. vključitev YouTube videa). Nekateri uporabniki poročajo, da imajo najboljše rezultate z "text-only" obliko posta.

 • Doseg specifičnega uporabnika
Vkolikor si izmenjujete sporočila (messages), obstaja večja verjetnost, da bo vaša vsebina na "feedu" (tega) uporabnika. Opažam tudi, da je večja verjetnost, da bo vaša vsebina vidna, če se (vi) odzivate na vsebino specifičnega uporabnika (tarče).
 • Uporabniki, ki so se že odzvali na vašo vsebino

Za njih obstaja večja verjetnost, da bodo videli vašo objavo. In obratno: če se določen uporabnik ni nikoli odzval na vašo objavo, oziroma je objavo celo zbrisal, skril, se "de-tagal" ipd. obstaja manjša verjetnost, da bo naslednjič sploh videl le-to.

 • Uporaba @mention funkcije

Algoritem nagrajuje odziv uporabnikov, ki ga lahko vzpodbudimo tudi z uporabo @mention funkcije. Po drugi strani pa moramo paziti, da se bo uporabnik, ki smo ga "tagali", res odzval - v nasprotnem primeru nas bo algoritem kaznoval. Linkedin svetuje uporabo maksimalno 5 uporabnikov / post, ki jih tagiramo. Vkolikor uspete vklučiti influencerje, toliko bolje. "Taganje" 2nd in 3rd povezav ni priporočljivo.

 • Doseg uporabnikov, ki so izven našega omrežja

Večja verjetnost, da se bo naša vsebina pojavila na njihovemu feedu: če uporabimo #, ki jim sledijo; če smo člani istih skupin; če sledijo naši Linkedin Pages.

 • Zunanje povezave v objavah

Algoritem jih kaznuje.

 • Popolnost osebnega profila

"All-star" profili in profili z višjim SSI indeksom dobijo boljši doseg.

 • Količina objav

Več kot ena objava / dan lahko kanalibazira doseg obeh / vseh. Če že morate objavljati večkrat dnevno, naj bo med posameznimi objavami vsaj 4 h.

 • Articles

So z vidika odziva na vsebine "out" oziroma uporaba le-teh ne prinaša kakšne posebne prednosti, ostajajo pa zelo dober kanal za grajenje osebne kredibilnosti. Za razliko od postov so tudi trajni (vidni na vašem profilu, Googlu).

 • Funkcija "Edit"

Če popravite post pa objavi, le - to ne bo vplivalo na njegov doseg.

 • Lasten "Like"

Da (zaradi podaljševanja trajanja vidnosti objave), vendar ne prvi dan objave (možen slabši doseg).

Prva ura po objavi je ključna. Poskusite dobiti čimveč odzivov (komentar, klik na "more", like, share).

Kaj je dober odziv na vsebino?

Težko vprašanje, poskušajte dobiti vsaj 1 odziv / 100 ogledov, vse nad 2 / 100 je že  dobro.

Kaj pa vpliv algoritma na Linkedin Pages (bivši Company Pages)?

Logika nagrajevanja / penaliziranja organskega dosega vsebin je podobna:

 • algoritem nagrajuje strani, ki redno objavljajo kvalitetno vsebino, na katero se uporabniki odzivajo: še posebej je pomembna interakcija s strani zaposlenih (ni penalizirana), partnerjev, influencerjev
 • algoritem nagrajuje strani, ki imajo dobro interakcijo vsebin z zaposlenimi - poskušajte vzpodbuditi čimveč "tagov" podjetja s strani zaposlenih
 • prednost pri organskem dosegu imajo tudi strani , ki že oglašujejo

  Bistvo: tudi če imate dobro vsebino, na katero se nihče (tudi vaši zaposleni) ne bo odzval, ne boste dosegli dobrih rezultatov pri dosegu.

Video: Bonnie Barrilleaux iz LinkedIn-ove ekipe Data Scientist-ov o delovanju algoritma (za zelo napredne uporabnike). 

Kako točno deluje algoritem?

Linkedin z občasnimi objavimi (2017, 2018, 2019, 2019) nakazuje, kako deluje algoritem za distrubucijo vsebin. Kar lahko viidmo je, da algoritem postavi določeno objavo pred testno skupino uporabnikov in se na osnovi odziva le-teh odloči, kako bo favoriziral / penaliziral vašo objavo. 

Linkedin algoritem

Vir: LinkedIn, 2018

Filter 1 (real-time)
Algoritem se v realnem času odloči, ali je objavljena vsebina »spam«, slabe kvalitete oziroma ali je primerna za objavo (clear). Vsebino tudi ustrezno označi (slika, tekst, video, forma, zunanja povezava..).

Filter 2 (cca 1h)
Glede na klasifikacijo v prvi fazi se posamezna vsebina (objava) distribuira določenemu vzorcu avtorjevih 1st povezav. Algoritem spremlja, kakšen je enagement uporabnikov v tem času (cca prva ura po objavi). Dober odziv nagradi, kaznuje pa predvsem »hide this post« in »report this post«. Čas objave / odziv sta zato zelo pomembna.

Filter 3 (cca 10h)
Na osnovi odziva v 2. fazi, se algoritem odloči, ali bo objava zaradi slabe kvalitete / odziva vidna manjšemu krogu avtorjeve mreže ali obratno. Algoritem pošlje vsebino tudi 2nd povezavam in spremlja odziv na vsebino posta še naprej.

Filter 4 (cca 24 - 36h)
Algoritem pošlje vsebino tudi 3rd povezavam. V proces se vključijo tudi »ljudje«- Linkedinovi uredniki: le-ti »ročno« pregledajo top vsebine in se odločijo, ali je vsebina primerna za distribucijo na drugih kanalih. Dokler bo objava dobivala odziv, bo vsebina ostala na »feedu« (lahko tudi nekaj tednov).

Torej? 

Kot pravi Pete Davies, LinkedIn-ov "senior director of product management", je mantra feed-a preprosta:  “People you know, talking about the things you care about.”  Zlobni Linkedin algoritem bo dajal prednost temam, ki zanimajo vaše povezave, ki jih dejansko poznate.

 

Dodatne vsebine:

Potrebujete LinkedIn izobraževanje za svoje zaposlene?

Kontaktirajte nas

Written by: Mitja

Mitja heads up business development for Creatim, helping clients utilise digital for building new business models & attracting more clients.


Digitalni marketing Linkedin

Napišite komentar 

a

Vas zanima, kako vam lahko pomagamo pri oblikovanju uporabniške izkušnje, optimizacije ali postavitvi spletnega mesta?

Preberi več