KONTAKT

Ostani na tekočem

Digitalni marketing, Linkedin

Linkedin - kako deluje algoritem?

Mitja Špende 22.7.2019
Nazaj na Blog
Mitja Špende
Mitja Špende

Mitja heads up business development for Creatim, helping clients utilise digital for building new business models & attracting more clients.

Digitalni marketing, Linkedin

LinkedIn je s prek 610 mio uporabnikov največje in najbolj znano poslovno družbeno omrežje, primarno namenjeno povezovanju in mreženju. V Sloveniji je po oceni 300.000 uporabnikov, 6.000 podjetij  in 80.000 aktivnih uporabnikov  Torej, vsaj v B2B svetu – ali ste na LinkedInu ali ne obstajate.

Kako deluje Linkedin-ov algoritem in zakaj bi nas moralo to zanimati?

Poenostavljeno napisano, Linkedin-ov algoritem odloča, kdo bo videl vašo vsebino in kako pogosto. Vkolikor je cilj naših objav čim višji doseg / engagement uporabnikov, bi nas tema morala zanimati. Right?  
Če dodam še, da organski doseg objav pada, in da je trenutno pri cca 15% (kar pomeni da bo vašo objavo v povprečju videlo samo 15% vaše mreže) in da Linkedin po osnovni nastavitvi vse objave razvršča po relevantnosti, je tema še toliko bolj pomembna.

Vašo posamezno objavo (post) bo v povprečju videlo samo 15% vaše mreže.

Kaj deluje? Kaj smo se že naučili (osebni profil)?

 • Vpliv enagementa uporabnikov (like, comment, share, comment on comment) na doseg vsebin

Čez palec lahko rečemo, da največ »točk« prispeva komentar, sledi like (oziroma sta skoraj enakovredna), najmanj prispeva share. Določene raziskave navajajo zelo natančne podatke (npr. da komentar prispeva 100% več ogledov kot like), vendar z metodološkega vidika niso zanesljive - gre zgolj za ugibanja na osnovi testiranja feeda enega uporabnika.

 • Prva ura po objavi posta

Prva ura po objavi je ključna. Poskusite dobiti čimveč engagementa (za primer - npr. če pričakujete nad 10.000 ogledov posta, boste morali v prvi uri pridobiti cca vsaj 20 - 30 različnih oblik engagementa in nad 100 za 100.000 ogledov.)

 • Uporaba »hashtagov« #

Uporabite  3 – 5 hastagov / post. Določene raziskave navajajo 3 kot optimalno število.

 • Odziv na komentarje (like, comment on comment)

Je obvezen – poskusite lajkati in odgovoriti na čimveč komentarjev in algoritem vas bo nadgradil. Dodatno povečajte engagement s postavljanjem dodatnih vprašanj.

 • Nove povezave (kontakti)

Algoritem bo kratek čas favoriziral objave vašim novim povezavam (cca 7  - 14 dni). Izkoristite to. Podobno velja za Linkedin Pages.

 • Funkcija »share«

Na kratko – ima minimalen vpliv na engamenent. Bolje kot uporaba te funkcije je kopiraje celotnega originalnega posta + tag avtorja ali komentiranje.

 • Periodike objavljanja

Algoritem preferira redno / periodično objavljanje vsebin (tudi vikendi), vendar ne ob istem dnevu / uri (neenaki intervali).

 • Uporaba videa / drugih oblik objavljanja

Je priporočljiva, vendar ne prinaša (več) velike prednosti pred drugimi formati objav (trenutno naj bi imela prednost oblika "Documents", po drugi strani pa Linkedin zatrjuje, da ne favorizira nobene oblike). Algoritem preferira native video pred delitvami z ostalih virov (npr. vključitev YouTube videa). Nekateri uporabniki poročajo, da imajo najboljše rezultate z "text-only" obliko posta.

 • Doseg specifičnega uporabnika
Vkolikor si izmenjujete sporočila (messages), obstaja večja verjetnost, da bo vaša vsebina na feedu (tega) uporabnika.
 • Uporabniki, ki so se že »engagali« z vašo vsebino

Za njih obstaja večja verjetnost, da bodo videli vašo objavo.

 • Uporaba @mention funkcije

Algoritem nagrajuje enegement uporabnikov, ki ga lahko vzpodbudimo tudi z uporabo @mention funkcije. Po drugi strani pa moramo paziti, da se bo uporabnik, ki so ga "tagali", res odzval - v nasprotnem primeru nas bo algoritem kaznoval. Linkedin svetuje uporabo max 5 uporabnikov / post, ki jih tagiramo. Vkolikor uspete vklučiti influencerje, toliko bolje. Taganje 2nd in 3rd povezav ni priporočljivo.

 • Doseg uporabnikov, ki so izven našega omrežja

Večja verjetnost, da se bo naša vsebina pojavila na njihovemu feedu: če uporabimo #, ki jim sledijo; če smo člani istih skupin; če sledijo naši Linkedin Pages.

 • Zunanje povezave v objavah

Algoritem jih kaznuje.

 • Popolnost osebnega profila

"All-star" profili in profili z višjim SSI indeksom dobijo boljši doseg.

 • Količina objav

Več kot ena objava / dan lahko kanalibazira doseg obeh / vseh. Če že morate objavljati večkrat dnevno, naj bo med posameznimi objavami vsaj 4 h.

 • Articles

So z vidika engagemneta out oziroma uporaba le-teh ne prinaša kakšne posebne prednosti, ostajajo pa zelo dober kanal za grajenje osebne kredibilnosti. Za razliko od postov so tudi trajni (vidni na vašem profilu, Googlu).

 • Funkcija "Edit"

Če popravite post pa objavi, le - to ne bo vplivalo na njegov doseg.

 • Lasten "Like"

Da, vendar ne prvi dan objave (možen slabši doseg).

 

Kaj je dober engagement?

Težko vprašanje, poskušajte dobiti vsaj 1 engagement / 100 ogledov, vse nad 2 / 100 je že  dobro.

 

Kaj pa vpliv algoritma na Linkedin Pages (bivši Company Pages)?

Logika nagrajevanja / penaliziranja organskega dosega vsebin je podobna:

 • algoritem nagrajuje strani, ki redno objavljajo kvalitetno vsebino, s katero se uporabniki engagajo: še posebej je pomembna interakcija s strani zaposlenih (ni penalizirana), partnerjev, influencerjev
 • algoritem nagrajuje strani, ki imajo dobro interakcijo vsebin z zaposlenimi - poskušajte vzpodbuditi čimveč tagov podjetja s strani zaposlenih
 • prednost pri organskem dosegu imajo tudi strani , ki že oglašujejo

  Bistvo: tudi če imate dobro vsebino, s katero se nihče (tudi vaši zaposleni) engagal, ne boste dosegli dobrih rezultatov pri dosegu.

Kako točno deluje algoritem?

Linkedin z občasnimi objavimi (2017, 2018, 2019) nakazuje, kako deluje algoritem za distrubucijo vsebin. Kar lahko viidmo je, da algoritem postavi določeno objavo pred testno skupino uporabnikov in se na osnovi egagementa le-teh odloči, kako bo favoriziral / penaliziral vašo objavo. 

Linkedin algoritem

Vir: LinkedIn

Filter 1 (real-time)
Algoritem se v realnem času odloči, ali je objavljena vsebina »spam«, slabe kvalitete oziroma ali je primerna za objavo (clear). Vsebino tudi ustrezno označi (slika, tekst, video, forma, zunanja povezava..).

Filter 2 (cca 1h)
Glede na klasifikacijo v prvi fazi se posamezna vsebina (objava) distribuira določenemu vzorcu avtorjevih 1st povezav. Algoritem spremlja, kakšen je enagement uporabnikov v tem času (cca prva ura po objavi). Dober engagement nagradi, kaznuje pa predvsem »hide this post« in »report this post«. Čas objave / enagement sta zato zelo pomembna.

Filter 3 (cca 10h)
Na osnovi odziva v 2. fazi, se algoritem odloči, ali bo objava zaradi slabe kvalitete / odziva vidna manjšemu krogu avtorjeve mreže ali obratno. Algoritem pošlje vsebino tudi 2nd povezavam in spremlja engagement posta še naprej.

Filter 4 (cca 24 - 36h)
Algoritem pošlje vsebino tudi 3rd povezavam. V proces se vključijo tudi »ljudje«- Linkedinovi uredniki: le-ti »ročno« pregledajo top vsebine in se odločijo, ali je vsebina primerna za distribucijo na drugih kanalih. Dokler bo objava dobivala engagment, bo vsebina ostala na »feedu« (lahko tudi nekaj tednov).

 

Dodatne vsebine:

Potrebujete LinkedIn izobraževanje za svoje zaposlene?

Kontaktirajte nas

Sorodni članki

Kakšno vprašanje?

Ostani na tekočem!

Priklopi se na svež dotok znanja in praktičnih nasvetov
s področja spletnega marketinga, spletne trgovine,
uporabniške izkušnje in tehnološkega razvoja!

E-novice ti bomo dostavili 1- 2 x mesečno, odjaviš se lahko kadarkoli. Tvojih podatkov ne bomo delili z nikomer.