Linkedin - kako deluje algoritem?

Linkedin - kako deluje algoritem?

Mitja
Mitja Objavljeno 06. 10. 2023
Linkedin - kako deluje algoritem?

LinkedIn je s prek 900+ mio uporabnikov največje in najbolj znano poslovno družbeno omrežje, primarno namenjeno povezovanju in mreženju. V Sloveniji je po oceni 370.000 uporabnikov, 14.000 organizacij  in vsaj 100.000 aktivnih uporabnikov.  Torej, vsaj v B2B svetu – ali ste na LinkedInu ali ne obstajate.

Kako deluje Linkedin-ov algoritem v letu 2023 in zakaj bi nas moralo to zanimati?

Poenostavljeno napisano, Linkedin-ov algoritem odloča, kdo bo videl vašo vsebino in kako pogosto. V kolikor je cilj naših objav čim višji doseg / engagement uporabnikov, bi nas tema morala zanimati. Je res?  
Če dodam še, da organski doseg objav pada, in da je trenutno pri cca 15% (kar pomeni da bo vašo objavo v povprečju videlo samo 15% vaših povezav) in da Linkedin po osnovni nastavitvi vse objave razvršča po relevantnosti, je tema še toliko bolj pomembna - relevantnost tako prekaša časovno komponento objave.

Vašo posamezno objavo (post) bo v povprečju videlo samo 15% vaše mreže.

V praksi to pomeni, da algoritem filtrira, rangira in prikaže vse poste, videe, članke in druge objave na home-feedih vseh uporabnikov Linkedina, in to z dvema ciljema: prioritizacijo relevantne vsebine in pospeševanjem engagementa (odzivnosti).

Ko torej objavite določeno vsebino, bo algoritem zanjo poiskal ciljno publiko, za katero je najbolj verjetno, da jo tematika zanima in da se bo na vsebino tudi odzvala. 

Ne trdim, da bi morali skrb za vsebinsko kvaliteto posamezne objave žrtvovati zaradi algoritma. Trdim pa, da je lažje tekmovati, če poznamo pravila igre. Vzemimo za primerjavo kolesarjenje: verjetno si ne želite tekmovati s praznimi zračnicami? Namen tega članka je ravno to  - priprava kolesa na način, ki vam bo omogočil vrhunske rezultate.

Zadnja sprememba algoritma: 6/2023

Glede zadnjih sprememb lahko sklepamo iz intervjuja Dana Rotha in Alice Xiong (oba Linkedin), ki sta ga opravila za podkast Problem Solvers.

Na kratko, kaj naj bi se spremenilo:

1. Če objavljate, je večja verjetnost, da bodo vašo objavo videli vaši sledilci.
Do zdaj je LinkedIn zabeležil 10-odstotno povečanje števila uporabnikov, ki si ogledujejo objave uporabnikov, ki jim sledijo (followers).

2. Objave, ki delijo "znanje in nasvete", imajo zdaj prednost.
To je protiutež prvi spremembi - in je glavni način, kako lahko vaše objave dosežejo uporabnike, ki vam trenutno ne sledijo.

LinkedInov algoritem naj bi ocenil, ali objava vsebuje »znanje in nasvete«, ter jo nato prikaže drugim uporabnikom, za katere je verjetno, da bodo te informacije pomembne in koristne.

LinkedIn je od začetka veljavnosti sprememb zaznal skoraj 40-odstotno povečanje števila "uporabnikov, ki preverjajo in si ogledujejo vsebine, ki temeljijo na znanju ljudi, ki niso iz njihovega omrežja".

Pomembno: razen Linkedinovih uradnih objav, ki so navedene v nadaljevanju članka, so vsa ostala priporočila hipoteze na osnovi lastnih izkušenj ter preučevanja analiz drugih avtorjev. Algoritma nikoli ne bomo poznali do podtankosti.

11 Top FAQ - kako povečati doseg Linkedin objave?

1) Ali so komentar, like, see more in share enakovredni?

Ne. Algoritem naj bi najbolj preferiral komentarje - logično, komentarji vzpodbujajo interakcijo med uporabniki. "Repost" oz. bivši "Share" naj bi bil  (ob pravilni uporabi) na drugem mestu, sledi klik na "see more", "Like" oz. všeček naj bi bil na zadnjem mestu. Točna razmerja so neznanka in jih nima smisla ugibati. Določeni avtorji so izvedli raziskavo na zgolj lastnem primeru / "home-feedu" in na osnovi tega sklepajo o konkretnih razmerjih, ki naj bi veljala na splošno (npr. da je komentar "vreden" 2 všečka ipd.), kar pa je metodološko gledano napačno sklepanje. V vsakem primeru pa vemo, da je komentar kralj.

2) Ali naj "tagiram" druge uporabnike / organizacije (@mention)?

Da, vendar pazite, da se bo "tagiran" uporabnik odzval (da je sploh aktiven na omrežju!). Njihovo neodzivanje je lahko kaznovano, kar pa ne velja za taganje v komentarjih. Tagirajte maksimalno 15 uporabnikov / organizacij.

3) Ali vsa moja mreža (povezave) vidi mojo objavo?

Ne, v povprečju boste z eno objavo dosegli 15% svoje mreže.

4) Koliko # / post je optimalno?

Linkedin predlaga 3 (vir), druge raziskave predlagajo  3 - 5 (v nobenem primeru pa ne manj kot 3 ali več kot 10). # izbirajte glede na vaš cilj: # z veliko sledilci za večanje dosega, svoje # za branding - npr. 2 za doseg in 1 za branding. Analizirajte - katere # ste uporabili pri svojih najbolj uspešnih vsebinah? Kam v objavi ste pozicionirali  # ne vpliva na doseg.

5) Kdaj naj objavljam? Zakaj sta prvi dve uri po objavi pomembni?

Prvi dve uri po objavi sta kritični. Objavljajte takrat, ko bo največ uporabnikov, ki se bodo (potencialno) odzvali na vašo vsebino, aktivnih. Testirajte zase (nekateri avtorji so sicer zelo natančni, npr. da naj bi bil najboljši čas za objavo 7:45, 10:45, 12:45 in 17:45 v torek ali sredo). Vzpodbudite "debato" (veliko avtorjev zato vsak post konča z vprašanjem) in se (še posebno v prvi uri po objavi) obvezno odzovite na vse komentarje.

6) Al imata "SSI" / "all star" profil vpliv na doseg?

Da - Linkedin na ta način nagrajuje najbolj aktivne uporabnike. Poskušajte izboljšati svoj "rezultat" pri obeh. Določene raziskave predvidevajo 25% boljši doseg, če je vaš SSI score nad 70.

7) Dobil sem komentar na mojo objavo. Kaj naj storim?

Komentirajte nazaj. To vam lahko poveča doseg objave tudi za 250%

8) Kolikokrat naj objavljam?

Maksimalno 1x dnevno, če že morate bolj pogosto pa z  minimalnimi 20 urnimi razmiki med objavami (če objavite več postov znotraj 20 h se bodo kanibalizirali oziroma bo drugi potreboval 3x odzivnosti za isti doseg, tretji pa bo spregledan). Algoritem bolj kot kvantiteto objav ceni periodičnost (pomembni so neenaki intervali) vašega objavljanja.

9) Ali povezave (linki) na zunanje vsebine res škodujejo?

Da, logično: Linkedin želi uporabnika čim dlje obdržati znotraj omrežja. Doseg se lahko zmanjša tudi do 60%. Obstajajo pa triki, kako se penalizaciji vsaj delno izogniti.

10) Ali naj sploh objavljam "Article"?

Da: "Article" sicer nima bistvenega vpliva na engagement, vendar je trajen in ima pozitiven vpliv na vašo kredibilnost ter SEO. "Posts are for building engagement, articles are for building credibility”.

11) Ali ima "Creator mode" vpliv na doseg?

Da, če imate funkcijo vklopljeno, bo vaš doseg višji. Smisleno vklopiti, če objavljate vsaj 1x tedensko.

12) Kakšen tip objav je zmagovit?

Objava, ki je relevantna (ali RES poznate svoje ciljno skupino; pišite o nišnih temah vs. splošnih), avtentična, ki bo vzpodbudila odziv, ki upošteva algoritem in je "work-related". Konkretne primere pokažemo na delavnicah. Pomembni so tudi uporabniki, ki se redno odzovejo na vašo vsebino in jo "ponesejo" izven vašega omrežja.

Večina priporočil glede algoritma so ugibanja / hipoteze, tudi algoritem se  stalno spreminja.
Previdno z nasveti "gurujev" v smislu "repost = natančno 25% like".

Linkedin algoritem natančno - kaj deluje? Kaj smo se že naučili (osebni profil)?

  • Vpliv odziva uporabnikov (like, komentar, "see more" klik, repost, komentar na komentar) na doseg vsebin

Čez palec lahko rečemo, da največ »točk« prispeva komentar, sledi repost, potem klik na "see more", najmanj prispeva like. Določene raziskave navajajo zelo natančne podatke (npr. da komentar prispeva 100% več ogledov kot like), vendar z metodološkega vidika niso zanesljive - gre zgolj za ugibanja na osnovi testiranja "home-feed"-a enega oz nereprezentativne skupine uporabnikov. Vemo tudi, da "Like" od uporabnika, ki povezan z vami preko istega podjetja, šteje manj kot "like" od uporabnika z drugega podjetja. 

  • Prvi 2 uri po objavi posta

Prvi 2 uri po objavi sta ključni. Poskusite dobiti čim več odziva (za primer - npr. če pričakujete nad 10.000 ogledov posta, boste morali v prvi uri pridobiti cca vsaj 20 - 30 različnih oblik odziva in nad 100 za 100.000 ogledov.). Poleg količine odziva je pomembno tudi razmerje ogledi / odziv.

  • Uporaba »hashtagov« #

Uporabite  hastage / post. Določene raziskave navajajo 3 - 5 kot optimalno število.

  • Odziv na komentarje (like, komentar na komentar)

Je obvezen – poskusite všečkati in odgovoriti na čim več komentarjev in algoritem vas bo nadgradil. Dodatno povečajte odzivnost s postavljanjem dodatnih vprašanj. Še posebej je pomembno odzivanje na komentarje v prvih 12 h po objavi.

  • Nove povezave (osebe)

Algoritem bo kratek čas favoriziral objave vašim novim povezavam (cca 14 dni). Izkoristite to. Podobno velja za Linkedin Pages.

  • Funkcija "repost"

Ima manjši doseg kot če bi objavili nov post, lahko pa pomaga originalnem postu. Trik, ki ga lahko uporabimo (ni nujno da bo deloval tudi v prihodnosti) je, da se repost-u doda 100 besed, 3-5 hashtagov (ki niso isti kot pri originalnem postu)  + "tag" avtorja, ki potem komentira vaš repost v prvi uri. Druga teorija predvideva, da "repost" oblika objave deluje slabše, ker se uporabniki pač slabše odzivamo na tovrstne objave (ker so iz "druge" roke??) Kakorkoli, repost deluje samo, če je uporabljen pravilno.

  • Periodike objavljanja

Algoritem preferira redno / periodično objavljanje vsebin (tudi vikendi), vendar ne ob istem dnevu / uri (neenaki intervali). Priporoča se 1-3 objave / teden.

  • Uporaba videa / drugih oblik objavljanja

Je priporočljiva zaradi kreativnosti, vendar ne prinaša (več) prednosti pred drugimi formati objav. Trenutno naj bi algoritem favoriziral "document posts", "polls", "carousel post", in "text & multiple pictures" tipe objav. Algoritem preferira "native" video pred delitvami z ostalih virov (npr. vključitev YouTube videa). Nekateri uporabniki poročajo, da imajo najboljše rezultate z "text-only" obliko posta.

  • Doseg specifičnega uporabnika

V kolikor si izmenjujete sporočila (messages), obstaja večja verjetnost, da bo vaša vsebina na "feedu" (tega) uporabnika. Opažam tudi, da je večja verjetnost, da bo vaša vsebina vidna, če se (vi) odzivate na vsebino specifičnega uporabnika (tarče).

  • Uporabniki, ki so se že odzvali na vašo vsebino

Za njih obstaja večja verjetnost, da bodo videli vašo objavo. In obratno: če se določen uporabnik ni nikoli odzval na vašo objavo, oziroma je objavo celo zbrisal, skril, se "de-tagal" ipd. obstaja manjša verjetnost, da bo naslednjič sploh videl le-to.

  • Uporaba @mention funkcije (tagging)

Algoritem nagrajuje odziv uporabnikov, ki ga lahko vzpodbudimo tudi z uporabo @mention funkcije. Po drugi strani pa moramo paziti, da se bo uporabnik, ki smo ga "tagali", res odzval - v nasprotnem primeru nas bo algoritem kaznoval. Linkedin svetuje uporabo maksimalno 15 uporabnikov / post, ki jih tagiramo. V kolikor uspete vklučiti influencerje, toliko bolje. "Taganje" 2nd in 3rd povezav ni priporočljivo.

  • Doseg uporabnikov, ki so izven našega omrežja

Večja verjetnost, da se bo naša vsebina pojavila na njihovemu feedu: če uporabimo #, ki jim sledijo; če smo člani istih skupin; če sledijo naši Linkedin Pages.

  • Zunanje povezave v objavah

Algoritem jih kaznuje (cca 50% manjši doseg). Obstajajo triki.

  • Popolnost osebnega profila

"All-star" profili in profili z višjim SSI indeksom dobijo boljši doseg.

  • Količina objav

Več kot ena objava / dan lahko kanibalizira doseg obeh / vseh. Če že morate objavljati večkrat dnevno, naj bo med posameznimi objavami vsaj 20 h.

  • Polls

Ima večji doseg kot objava tekstovnega posta s sliko. Najbolje se odrežejo ankete s samo 2 možnima odgovorima in skupno dolžino do max 1000 znakov.

  • Video

Nima večjega dosega kot tekstovni post s sliko. Če pa že, se najbolje odrežejo native (lahko tudi Vimeo) videi med 20 - 60 sec.

  • Articles

So z vidika odziva na vsebine "out" oziroma uporaba le-teh ne prinaša kakšne posebne prednosti, ostajajo pa zelo dober kanal za grajenje osebne kredibilnosti. Za razliko od postov so tudi trajni (vidni na vašem profilu, Googlu).

  • Funkcija "Edit"

Če popravite post pa objavi, le - to ne bo vplivalo na njegov doseg, razen če to naredite v prvih 10 minutah.

  • Dolžina posta

Priporoča se 1200 - 1600 znakov (15 - 20 vrstic) - uporabnik mora biti nekaj časa v stiku z vsebino.

  • Lasten "Like", lasten komentar

Da (zaradi podaljševanja trajanja vidnosti objave). Z vidika algoritma ne vpliva na doseg. Izogibajte se komentiranju lastnega posta kot prvi.

Prvi dve uri po objavi sta kritični. Poskusite dobiti čim več odzivov (komentar, klik na "more", like, respost).

Kaj je dober odziv na vsebino?

Težko vprašanje, poskušajte dobiti vsaj 1 odziv / 100 ogledov, vse nad 2 / 100 je že  dobro.

Kaj pa vpliv algoritma na Linkedin Pages (bivši Company Pages)?

Logika nagrajevanja / penaliziranja organskega dosega vsebin je podobna:

  • algoritem nagrajuje strani, ki redno objavljajo kvalitetno vsebino, na katero se uporabniki odzivajo: še posebej je pomembna interakcija s strani zaposlenih (ni penalizirana), partnerjev, influencerjev
  • algoritem nagrajuje strani, ki imajo dobro interakcijo vsebin z zaposlenimi - poskušajte vzpodbuditi čim več "tagov" podjetja s strani zaposlenih
  • prednost pri organskem dosegu imajo tudi strani , ki že oglašujejo

    Bistvo: tudi če imate dobro vsebino, na katero se nihče (tudi vaši zaposleni) ne bo odzval, ne boste dosegli dobrih rezultatov pri dosegu.

Video: Bonnie Barrilleaux iz LinkedIn-ove ekipe Data Scientist-ov o delovanju algoritma (za zelo napredne uporabnike). 

Kako točno deluje algoritem?

Linkedin z občasnimi objavami (2017, 2018, 2019, 2019) nakazuje, kako deluje algoritem za distrubucijo vsebin. Kar lahko vidmo je, da algoritem postavi določeno objavo pred testno skupino uporabnikov in se na osnovi odziva le-teh odloči, kako bo favoriziral / penaliziral vašo objavo. 

Linkedin algoritem

Vir: LinkedIn, 2018

Filter 1 (real-time)
Algoritem se v realnem času odloči, ali je objavljena vsebina »spam«, slabe kvalitete oziroma ali je primerna za objavo (clear). Vsebino tudi ustrezno označi (slika, tekst, video, forma, zunanja povezava..).

Filter 2 (cca 1h)
Glede na klasifikacijo v prvi fazi se posamezna vsebina (objava) distribuira določenemu vzorcu avtorjevih 1st povezav. Algoritem spremlja, kakšen je enagement uporabnikov v tem času (cca prva ura po objavi). Dober odziv nagradi, kaznuje pa predvsem »hide this post« in »report this post«. Čas objave / odziv sta zato zelo pomembna.

Filter 3 (cca 10h)
Na osnovi odziva v 2. fazi, se algoritem odloči, ali bo objava zaradi slabe kvalitete / odziva vidna manjšemu krogu avtorjeve mreže ali obratno. Algoritem pošlje vsebino tudi 2nd povezavam in spremlja odziv na vsebino posta še naprej.

Filter 4 (cca 24 - 36h)
Algoritem pošlje vsebino tudi 3rd povezavam. V proces se vključijo tudi »ljudje«- Linkedinovi uredniki: le-ti »ročno« pregledajo top vsebine in se odločijo, ali je vsebina primerna za distribucijo na drugih kanalih. Dokler bo objava dobivala odziv, bo vsebina ostala na »feedu« (lahko tudi nekaj tednov).

Torej? 

Kot pravijo Linkedinovi razvijalci, je mantra feed-a preprosta:  “People you know, talking about the things you care about.”  Zlobni Linkedin algoritem bo dajal prednost temam, ki zanimajo vaše povezave, ki jih dejansko poznate.

 

Dodatne vsebine:

 

Potrebujete LinkedIn izobraževanje za svoje zaposlene?

Kontaktirajte nas