KONTAKT

Ostani na tekočem

Ecommerce

Spletna prodaja – bližnjica do tujih trgov

Andrej Perc 8.7.2018
Nazaj na Blog
Andrej Perc
Andrej Perc

Andrej Perc is a co-founder and managing partner of Creatim. His articles reflect the capabilities and skills of the entire team.

Ecommerce

Ko se je Amazon pred nekaj leti resno lotil nemškega trga, je tam zavladala panika. Veliko trgovcev – zlasti s tehničnim blagom –  je propadlo, razpoke so se začele kazati tudi na takšnih velikanih kot sta MediaMarkt in OTTO. Nemci so se upravičeno zbali, da jim bodo tuji spletni trgovci prevzeli domači trg.

A jim sami niso dolgo ostali dolžni. Domači spletni trgovci kot so Zalando, MyToys in Zooplus, so sprožili obraten proces. V nekaj letih so prerasli v mednarodna podjetja, ki danes v tujini pridelajo več, kot lahko Amazon in druščina iz Nemčije odnesejo.

Spletna prodaja – bližnjica do tujih trgov

Kaj pa Slovenija?

Je možno takšen proces sprožiti tudi v Sloveniji? Se lahko tudi slovenski trgovci s pomočjo spleta hitreje zasidrajo na tujih trgih? Brez fizične prisotnosti na tujem trgu seveda ne bo šlo, a je lahko cena prodora  bistveno manjša (in s tem manj tvegana), če je podprta na spletu. Podjetje se lahko bolj učinkito zoperstavi lokalnim konkurentom z že uveljavljeno prodajno mrežo, enostavneje pride do kupcev in z analizo njihovih nakupnih navad na spletu laže usmerja svojo rast.

Meje padajo

Obseg čezmejnih spletnih nakupov stalno raste. Trenutno čezmejne nakupe opravi 9 % evropskih potrošnikov in 14% podjetij. Evropska komisija v okviru prizadevanj za enotno digitalno tržišče ta proces načrtno spodbuja. Njen cilj je 20 % čezmejnih nakupov do 2015. Tudi slovenski potrošniki se vse manj omejujejo na domačo ponudbo. Če lokalni ponudnik nima željenega izdelka –  Amazon ga ima zagotovo.

Slovenska podjetja, ki še vedno živijo pretežno od domačega trga, bodo morala obrniti krmilo in resno razmisliti o svoji širitvi, ne samo na jug, ampak tudi na sever in vzhod.

Če se ne bomo lotili tujine…tujina se bo zagotovo lotila nas.

Imate vprašanje

Ostani na tekočem!

Priklopi se na svež dotok znanja in praktičnih nasvetov
s področja spletnega marketinga, spletne trgovine,
uporabniške izkušnje in tehnološkega razvoja!

E-novice ti bomo dostavili 1- 2 x mesečno, odjaviš se lahko kadarkoli. Tvojih podatkov ne bomo delili z nikomer.